Därför är klädindustrin en utsläppsbov

Efter oljeindustrin är enligt många experter klädindustrin den största boven när det kommer till utsläpp. Ofta talas det om klädtillverkningens påverkan på miljö och vikten av ett hållbart mode. Förr talades det ogärna om klädindustrins utsläpp inom branschen, men numer pågår en öppen diskussion gällande mode och miljö. Men vad är det som gör klädtillverkningen så pass skadlig?

Utsläpp på flera plan

Det handlar inte bara om en typ av utsläpp när det kommer till kläder, skor och accessoarer. Utsläppen tar sin början redan i samband med odling av textilmaterial så som bomull. I samband med bomullsodling används vatten i mängder, men även skadliga bekämpningsmedel.

Sedan kommer vi till själva framställningen av produkterna. En stor del av världens textilfabriker återfinns i Asien där fossila bränslen fortfarande används för att driva produktionen. Därutöver använder sig fabrikerna av kemikalier för att ta fram färger eller bleka material. Kemikalierna följer sedan med avloppsvattnet och dessa skadliga ämnen kan inte alltid rengöringsverket filtrera bort.

Frakten spelar också in när det kommer till klädindustrins utsläpp. Kläder som säljs i Sverige kommer i stor grad från länder långt bort. Det innebär att plaggen måste ta sig hela vägen till Sverige för att kunna hängas i butikerna. Transporten står därför för en stor del av utsläppen. Viktigt att poängtera är att även konsumenternas resor till och från butikerna bidrar till indirekta utsläpp för klädindustrin. Hos konsumenten kommer sedan plaggen att tvättas i tvättmaskin, torktumlare och strykas. Andra aspekter som i hög grad påverkar miljön genom energiförbrukning.

Avslutningsvis präglas klädindustrin även av ett fokus på konsumtion. Det vill säga; att kunder ska köpa nytt hela tiden. Produktionen ökar i takt med att konsumtionen växer. Stora modekedjor har snabba produktionscykler och det handlar inte längre om ett fåtal kollektioner per år. Faktum är att H&M och Zara jobbar med upp mot 20 årliga kollektioner.