Grafisk design inom klädbranschen

Den som tror att allt i modevärlden handlar om tråd och nål har fel. Ett klädesplagg är inte sällan en process som går i händerna på många personer. Grafisk designer kan vara yrket för den som gillar mode, men också att ta fram grafiska skapelser. Mönster ska designas, provkollektioner ska planeras och motiv ska tryckas.

Brett yrke

Som grafiker kan du räkna med breda möjligheter när det kommer till arbetsområden. I en tid då den digitala utvecklingen och ny teknik går på fullvarv krävs det att grafiker ständigt håller sig uppdaterade. Inom grafisk design ingår mängder av nischade områden, av vilka många kommer att bli än viktigare i framtiden. Inom modebranschen kommer den grafiska designen fortsätta att spela en viktig roll.

Du som väljer att läsa till grafisk designer kan utbilda dig till en renodlad grafiker, eller specialisera dig. Inriktningar så som 3D-print, tryckt elektronik och QR-koder är områden som en grafisk designer inom mode bland annat kan specialisera sig på.

Modedesigner

Faktum är att modekedjor ofta använder benämningen “designer” på den person som jobbar med att rita upp plaggen på dator. För att kunna göra det här jobbet krävs oftast någon form av grafisk utbildning. Designprogram ska behärskas och oavsett vilken typ av grafisk utbildning du väljer idag är programkunskap ett självklart inslag.

Låt oss fortsätta tala om modekedjorna så som HM, Lindex eller kanske Zara. På dessa arbetsplatser består designteamet till stor del av grafiska designers. Själva sömnaden sker ute på fabrikerna och det är främst produktionsledare eller övriga produktionsmedarbetare som är i kontakt med tillverkningen.

Stor valmöjlighet

När det kommer till att studera grafisk design i Sverige är utbudet stort. Vill du satsa på akademisk examen finns det någon form av grafisk designutbildning på de flesta universitet. Ett annat tips är att söka till någon specialiserad skola så som Berghs i Stockholm. Folkuniversitet erbjuder också bra kurser.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att en gedigen kunskap om diverse textiltryck är en fördel för dig som strävar efter att jobba i klädbranschen.

Det är dock viktigt att få tillgång till praktisk erfarenhet under studieperioden. Att hitta en praktikplats där kunskaperna från skolbänken får appliceras i verkligheten är värdefullt. Många modeföretag erbjuder traineeplatser där studenter får möjligheten att lära sig branschen från scratch.