10-talets trender

Varje årtionde genomsyras av vissa karaktäristiska trender och 2010-talet är verkligen inget undantag. Ibland kan det vara svårt att identifiera och uppskatta trenderna när du befinner dig mitt i dem men det här har varit lika mycket av ett modeårtionde som alla andra. Musik, mat, träningsformer och, naturligtvis, kläder har alla haft sina egna stilar under de gångna tio åren.

Trender påverkas mycket av sin samtid och det handlar ofta om lyhörda modeskapare som fångar upp saker i samhället som de ser, hör eller läser om. Ta till exempel miljösnacket och eftersträvande efter hållbarhet. Precis som det tillkommit nya ord i ordlistorna, som “flygskam” och “tågskryt”, som båda har att göra med tanken att resa miljövänligare, har det blivit trendigt med återanvändning, veganism, naturmaterial och etisk framställning i modekretsarna.

Mindre naket och mer vardagschic

En annan stor trend som framstått ur bland annat metoo-rörelsen är att kvinnor börjat klä på sig mer än under början av 2000-talet. Det har blivit inne med knytblusar och långa klänningar, könsneutrala plagg och återhållsamma frisyrer. Sexigheten är mer återhållsam men långt ifrån borta. Nu handlar det mer om den “sexiga bibliotekarien” än Baywatch och där kvinnor till varje pris ville bära kontaktlinser är det idag populärare att skaffa snygga läsglasögon och bära dem med stolthet och glimten i ögat. Kvinnor har tagit kontroll över sin egen sexualitet istället för att försöka uppnå ideal som män vill dregla efter.

Träning och komfort

Hälsan kommer framför allt och särskilt under coronapandemin har det pratats extra mycket om hur viktigt det är att vara frisk och vältränad. Det har varit en allt uppåtgående trend under 10-talets andra hälft och gjort att modebranschen satsat mycket på träningskläder som även kan användas i andra sammanhang. Det här har i sig fått två grenar: en där träningskläderna i sig blir av högre kvalitet och ofta är gjorda av stora modehus, och en där träningskläderna får ta plats och synas mer.