Akademiska ämnen med inriktning mode

För 15-20 år sedan var modebranschen inget självklart område när det kommer till akademiska ämnen. I takt med att kläder och mode blev allt mer populärt bland den stora massan skulle också branschen växa sig mäktigare. Det ledde i sin tur till nya studieupplägg där elever fick möjligheten att studera ett ämne med inriktning mode.

Studera en master

Den som har en kandidatexamen kan sedan välja att läsa ett masterprogram. Det handlar i regel om en tvåårig vidareutbildning, vilken totalt kan ge dig 300 högskolepoäng tillsammans med kandidatexamen. Masterexamen är en högre nivå än magisterexamen eftersom det rör sig om ytterligare ett studieår.

Masterutbildningar med inriktning mot mode erbjuds på många platser runt om i Europa. En av de mer kända skolorna är IED; Instituto Europeo di Design. Här erbjuds utbildningar i både Spanien och Italien. Master i Fashion Business i inspirerande Florens eller Master i Media and Communication in Fashion i Barcelona är två exempel på utbildningar hos IED.

I Sverige är det Borås Universitet som erbjuder masterexamen i diverse textilinriktade ämnen. Du kan bland annat söka till masterprogram i textilteknik där du på ett teoretiskt och praktiskt plan lär dig om textilfibrer. Intressant är att det här programmet utgår från ett hållbarhetsperspektiv, vilket känns helt rätt i tiden.