Designa en egen kollektion

Idag tenderar en rad av svenska kändisar att lansera en egen klädkollektion. Men ytterst få av dem har fingrarna med i spelet bakom kulisserna. Faktum är att förmodligen ingen syr något av plaggen som presenteras i samband med kollektionslanseringen. Men spelar det egentligen någon roll? Vem som helst kan ju faktiskt designa en egen klädkollektion utan att sy plaggen. Du med!

Skapa ett tema

Så länge inspirationen och kreativiteten finns är det inget som hindrar dig. Det finns alltid sätt att hitta lösningen för själva produktionen. Det viktiga är att skrida till verket med ditt projekt att skapa en egen klädkollektion.

Ett första steg mot att ta fram en kollektion är att välja rätt inspiration och budskap. En kollektion som liksom förmedlar något konkret till sina potentiella köpare har större chans att göra avtryck. Se till din egna personlighet och stil. Välj sedan något som känns riktigt för det du önskar visa upp. Är du en sportig tjej? Då kanske dina kläder och ska andas frihet, sport och en aktiv livsstil. Ett bra exempel är Maria Montazami som valde att samarbeta med klänningsskaparen Malin Hedlund vid framtagandet av hennes nya klädkollektion. Hedlunds signum som sömmerska och designer är hennes vackra långklänningar, vilket är ett plagg Montazami ofta syns i. Ska du skapa en kollektion i ditt namn bör också plaggen symbolisera det du själv står för helt enkelt.

Skissa, prova och ändra

Du behöver inte alls vara skicklig på att rita för att kunna skissa ner dina tankar och idéer på papper eller på datorn. Det viktiga är att du inte glömmer bort detaljer gällande plaggen. Du får dessutom en bättre överblick på hela kollektionen om du i ett tidigt stadium tar fram skisser. Det gör att du lättare ser vad som saknas generellt sett i kollektionen.

När du ritar plaggen ska du också börja tänka i färger och mönster. Försök få en uppfattning om kollektionens kulörer. Låt plaggen förmedla samma typ av kulörpanel, men ändå på olika sätt. Den röda tråden ska finnas där, samtidigt som varje enskilt plagg är unikt.

Behöver du ändå hjälp för att få till dina ritningar har du säkert någon i din omgivning som är vän med pennan. Eller kanske till och med kan hjälpa dig att få ner skisserna i digitalt format redan från början.

Tillsammans med en sömmerska, fabrik eller produktionsteam gäller det sedan att göra verklighet av dina skisser. Provningen av de första plaggen är A och O. Eftersom du är den som vet exakt hur plaggen är tänkta att sitta och se ut är det viktigt att du är med i hela den här processen. Det är bättre att göra om ett plagg än att presentera något som inte är 100 % rätt!