Tips vid köp av symaskin

Om tanken är att börja sy egna kläder eller kanske sy upp gardiner, kuddfodral och annan dekoration är en symaskin ett måste. Nål och tråd räcker tyvärr inte långt när det kommer till att skapa färdiga plagg. En symaskin gör sömnaden betydligt mer effektiv och resultatet blir mer professionellt utfört. Men vad ska man tänka på vid köp av symaskin? Här kommer tipsen!

Ny eller begagnad maskin

Precis som vid köp av andra maskiner kan du välja att köpa en ny eller begagnad symaskin. En ny symaskin kan kännas extra motiverande och spännande att köpa. Men du bör känna till att en gammal symaskin som servats regelbundet faktiskt kan fungera alldeles utmärkt. Det du betalar för en bra begagnad maskin är betydligt mindre än en ny maskin. Den nya maskinen kanske har fler funktioner än den begagnade, men i grunden fungerar de lika bra.

Värt att tänka på om du köper en begagnad maskin är att den tidigare ägarens användning spelar in. En symaskin kan fungera bra, men den kan ändå vara sliten på grund av oförsiktig användning eller en gedigen sömnad. Du bör alltid ha ett sålunda hum om hur symaskinen har använts tidigare. Har den varit på en ateljé eller i ett hem? Är det flera personer som har använt den eller en och samma person?

En ny symaskin innebär garanti. Något du vid köpet av en begagnad maskin inte kan räkna med. Det är en sak du bör väga in när du står i valet och kvalet mellan att köpa en ny eller begagnad symaskin. Använder du symaskinen regelbundet och kanske till och med i samband med jobb? Då kanske den nya symaskinen är värt sitt pris med tanke på den trygghet garantin ger.

Generella tips

Oavsett vilken typ av användning du planerar att ha symaskinen till finns det några aspekter värda att tänka på. När du köper en symaskin hos en auktoriserad återförsäljare kan du också räkna med professionell hjälp. Det är dock viktigt att du förmedlar till säljaren vad du är ute efter, men du kan med fördel testa olika varianter.

Många återförsäljare erbjuder kunder att prova sy på maskinen innan köp. Ta med egna tyger som du normalt sett syr i för att få en uppfattning om maskinens kapacitet. Testa olika tekniker och prova att sy med olika trådar. Faktum är att alla seriösa säljare erbjuder den här tjänsten för att säkerställa att du blir nöjd med ditt köp. Går det inte att prova maskinen bör du fråga varför. Det är i regel lite märkligt.

När det kommer till funktioner är det individuellt och beroende på dina behov. En övermatare brukar dock alltid behövas liksom möjligheten att höja, sänka och justera tråden.