Lena Philipsson

Att vara unik på scenen är idag tämligen lätt med all hjälp från stylister och designers. Men förr var det inte en självklarhet att artister hade trendiga och perfekt sittande plagg under en spelning. Något som bland annat den folkkära sångerskan Lena Philipsson förmodligen kan vittna om.

Snålt utbud på landsbygden

Nu för tiden har vi internet som gör att trender når ända ut till glesbygden. På nätet kan vem som helst läsa om “årets modetrender” till skillnad från förr då modet tog sig liv i städerna. När trenden väl nådde glesbygden var den redan ett minne blott.

80-talet var måhända ett riktigt modespektakel när det kommer till stil, mode och trender. Det var dock fortfarande på den tiden svårt för trenderna att nå ut till de mindre orterna. I Sverige var det storstäderna som agerade modescen för resten av landet. Något som bland annat gav upphov till den folkkära artisten Lena Philipssons val att sy sina egna scenkläder. Hon har under hela karriären varit ett praktexempel för vad somliga väljer att kalla “Do it yourself”-andan. Att helt enkelt styra upp det mesta på egen hand. Artisten har vid åtskilliga tillfällen berättat om hennes ungdom i småländska Vetlanda. En liten ort långt från modemetropolen Stockholm. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt snygga kläder att få tag på i Vetlanda. Därför valde Philipsson att sy sina egna scenkläder.

Raketkarriär för Philipsson

Om de egensydda kläderna bidrog till Lena Philipssons framgång får bli osagt. Men hennes kreativa sinne för kläder på scenen blev absolut ett signum för artisten. Det har till och med resulterat i diverse humoristiska inslag. En känd scen är när Robert Gustafsson gör en parodi på Lena tillsammans med Henrik Schyffert. (Robert Gustafssons imitation av Lena). “Jag syr egna kläder” säger bland annat Gustafsson med skorrande “R”.

Även om hon under senare tid inte sytt alla kläder på egen hand som förr är det alltid en fröjd att se hennes val av plagg. Lena Philipsson har en förmåga att välja färgstarka plagg som dessutom sitter perfekt. I karriärens tidiga år var ofta artistens kläder vågade. Hennes schlager-hit “Det gör ont” blev inte bara omtalad för sin musikaliska melodi. Här blev även Lena Philipssons kort-korta klänning och sexiga mikrofondans ett minne i svenska schlagersammanhang.