Studera till modist

Få plagg eller accessoarer har varit en lika stark symbol i historian som hatten. Det har i tider varit ett uttryck för klädstil och livsstil. Att vara modist innebär att du tillverkar damhattar. Hattmakare är yrkestiteln för den som gör herrhattar.

Få yrkesverksamma

Idag är modisterna i Sverige ytterst få. Statistiken säger att inte mer än 50 personer är yrkesverksamma modister. Men det betyder inte att modistyrket på något sätt håller på att dö ut. Tvärtom finns det stora behov av modister i branschen. Vad som däremot skiljer modistyrket nu från förr är arbetsområdet. Idag tenderar en modist att jobba på ett bredare arbetsfält och inte uteslutet som ateljé.

Att tillverka en hatt är en konst på många sätt. Det kräver inte bara materialkunskap utan även noggrannhet och en stor dos känsla för stil. Hattmodisten Kerstin Carlefalk

beskriver yrkets komplicerade tillverkning såhär: -Det finns ingen hatt som passar alla utan olika ansikten och kroppsformer kräver olika modeller.

På Tillskärarakademin i Göteborg kan du utbilda dig till modist. Det är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ger dig färdiga kunskaper till att verka som modist efter avtagen examen. I regel är majoriteten av dagens modister egenföretagare, men det finns även de som anställs på teatrar. Genomsnittslönen ligger kring 25 500 kronor.