Var rädd om kläderna

Visst är det väl härligt att köpa kläder av god kvalitét som finns i garderober, lådor och skåp under många år. Alla som är modemedvetna har också ett sinne för god kvalité på det mesta i livet. Det är ett genomgående drag hos den som handlar märkeskläder att det också finns husgeråd och övriga saker till hemmet som är av god kvalitét.

I många år har det varit populärt att tänka på hållbarhet ur olika perspektiv. Att handla när smeg har rea är en bra idé. Kvalitét har normalt ett högre pris, men i längden blir det billigare. Och billigare blir det av den enkla anledningen att kvalité håller längre och bättre än produkter som tillverkas i sämre material och i oändliga partier. Ordet kvalitét i sig talar om att det är en hållbar produkt.

Det är viktigt att ta hand om kläderna

För att få kläderna att hålla sig fräscha så finns det en hel del att tänka på. De ska behandlas väl när det bland annat kommer till tvätt. I varje plagg som köps finns det en symbol som talar om hur plagget ska tvättas. Följ alltid tvättråden som står i plagget. Alla kläder håller längre om vi är rädda om dem.

Det finns vissa tumregler för olika sorters klädesplagg. Och detta förenklar också vardagen när vi ska leta fram det vi vill ha för dagen eller kvällen.

Galgar är en otroligt smart uppfinning. Välj gärna alla galgar i samma form så tar plaggen mindre plats i garderoben. Det går också alldeles utmärkt att dela upp plaggen på olika galgar för att ha en bättre översikt när garderobsdörren öppnas.

En del väljer också att hänga upp plaggen efter färg vilket också är en bra idé för att lättare hitta det som passar.

Tröjor, koftor och jumprar som är stickade bör ligga i skåp eller lådor. De plaggen kan förlora sin form om de hängs på galgar. Viker man ihop en tröja på ett bra sätt så finns det plats för flera plagg i respektive skåp eller låda. Efter tvätt torkas plaggen liggande på en tvättställning.

Står det i plagget att det behöver strykas så läs noga på symbolen för strykjärn så värmen blir rätt. Det i sig gör att plagget håller längre och det är ju meningen när pengar har lagts på bra kvalitétsplagg.

Finns det möjlighet att hänga ut tvätten på tork så är det en känsla för sig. Kläderna torkar fortare, det som normalt kanske stryks får per automatik en slätare yta, doften blir ljuvlig och framför allt har inte fibrerna i tyget tagit stryk av varma torkskåp eller tumlare. Det gör också att plaggen håller längre.

Häng gärna allt som normalt hänger på galgar i garderoben även så när plaggen ska torka ute. Knäpp knappar om det finns på kläderna och säkra galgen på linan med klädnypor. Gärna två i kors för säkerhets skull.

Det blir vinster ur flera aspekter om man är rädd om kläderna och tar hand om dem bra. Det blir hållbart både för plånboken och miljön.